Nyheter

God Jul!

Vil ønske alle kjente og kjære en god jul og et riktig godt nytt år

Med vennlig hilsen Leif-Gøran, Marina, Lukas, Frost og Taiga.

Elgjakta 2012

Elgjakta 2012

Lørdag 29. september startet Jaktlaget Sultinden årets elgjakt, og etter 2-3 tima så lå der 4 dyr i bakken. Okse og to kalver ble skutt i stålos for unghunden Taiga langt opp i Ladalen, og ei ku ble skutt på post lengre ned i dalen. De 3 dyrene som ble skutt øverst i dalen lå i ett ugjestmildt terreng, så det tok sin tid før vi hadde fått alle dyrene ned i slaktebua, og klokken ble nok nærmere 23 før dyrene var ferdig slaktet.

Søndag 30. september tok vi det heilt piano og var kun en tur i valdet å kikket.

Mandag 1. oktober hadde vi ett par opplegg i marka, men det var ikke rette dyra vi fikk for oss.

Tirsdag 2. oktober avslutta Marina jakta med å fell en okse på post, en flott 6 tagger som kom ut av Frøysdalen sammen med ku og tvillingkalver. Dette var hennes første elg og gjett om det var ei som var glad, hørte bare jubelhylene over jaktradioen.

5 dyr felt på 4 dager og i ett strålende høstvær. Jeg kan ikke huske at vi har hatt så godt vær sammenhengende undertidligere jakt.

Etter fire dagers jakt felte jaktlaget Sultindens kvinnelige jeger, Marina Iren Lillehaug, den siste oksen av en kvote på totalt 5 dyr, på valdet Myrland/Finnsæter i Godfjorden.

Se bilder fra jakta
20/8-2012

Registrering av ettersøk

Forbundsstyret i Norske Elghundklubbers Forbund ønsker å kartlegge gjennomførte sporingsforsøk på ettersøk, og oppfordrer alle som går ettersøk, både under jakt og ved trafikkpåkjørsler, om å fylle ut ett enkelt skjema. Dette for å skaffe til veie erfaringer og dokumentasjon av ettersøk gjort av elghundrasene.

Mer info og skjema finner du på www.elghundforbundet.no

Se oversikt og resultat fra fjorårets registreringer.
17/8-2012

Ettersøk med Taiga, Brokløysa

Ettersøk i dag, på kvige med avknekte bakføtter. Til tross for tilstanden var dyret utrolig mobilt, og jeg måtte til slutt slippe på dyret. Taiga gjorde en meget god løshundjobb, og Erwin fikk skutt kviga i los for Taiga. Begge bakfotene var avknekt og dyret hadde nok gått ei stund i den tilstanden. Utrolig irriterende at folk ikke melder fra ved viltpåkjørsel. Dette dyret har virkelig pintes, og skulle ha vært avlivet for lenge siden. Bare flaks at en bærplukker fikk øye på dyret og meldte fra.

Se bilder 

12/8-2012

Godkjent ettersøksekvipasje

I dag ble jeg og Taiga godkjent ettersøksekvipasje, etter å ha gjennomført blod- og fersksporprøve. Marina gikk en fersksporprøve og er dermed også blitt godkjent med Taiga, så nå er vi godt i rute før jakta
02/6-2012

Sportrening

Jeg og Taiga spora en ettårig oksekalv i dag, og fikk tatt noen brukbare bilder da vi kom oss på fint hold.
Før noen arresterer meg skal det nevnes at jeg observerte oksekalven på 3 meter før jeg begynte å spore, så jeg var 110% sikker på at det ikke var noe fare å spore dyret


Se bilder

31/3-2012

Ettersøk på Reinstad i Godfjorden, 31/3-2012


Ble oppringt av kommunens viltforvalter, da det var kommet inn melding om en elg med skadd fot på Reinstad i Godfjorden. Fikk sporselen på Taiga og dro til stedet der elgen sist var observert, og fant straks sporene. Vi sporet i ca. 2 timer før jeg innså at en elg med tre føtter har mye bedre kondis enn meg, så da slapp jeg Taiga og det bar rett i los etter ca. 10min. Hun loset i ca. en halv time, men dyret ble støkt av meg og la på havet. Dyret svømte innover fjorden og jeg fikk tatt det av dage når det kom på land. Det var en gammel skade i en bakfot, og dyret var i dårlig forfatning, så det ble kassert.
God peising for Taiga då, hun gjorde en kjempejobb


Se bilder

27.12.2011

Kurs i feltkontroll

Skogbrukets Kursinstitutt avholder kurs i feltkontroll av hjorteviltkjøtt på Lødingen Hotell 18. februar.

Ny forskrift med nasjonale bestemmelser om kontroll og omsetning av hjorteviltkjøtt ble gyldig 1. mars 2010. En person på jaktlaget kan nå, etter å ha deltatt på kurs, kontrollere og gi erklæring på eget kjøtt. Kjøttet kan da leveres til lokal detaljist, i tillegg til sluttforbruker og viltbehandlingsanlegg. Mulighetene er nå til stede for en enklere og billigere omsetning, som er samtidig er trygg og sporbar.

Hensikt


Kurset skal gi deltakerne kunnskap og holdninger i tråd med Mattilsynet sine krav til Feltkontrollør av hjorteviltkjøtt. Målet er også å heve kvaliteten på jaktlagets eget kjøtt og øke verdien av hjortevilt og hjorteviltkjøtt innen flere sektorer.

Målgruppe

Erfarne jegere (min. 5 år hjorteviltjakt) med slakte-erfaring (min. 20 stk. hjortevilt) som skal foreta Feltkontroll av hjorteviltkjøtt eller som vi øke kvaliteten på eget viltkjøtt.

Sentrale emner

Målsettinger. Lovgivning og administrative bestemmelser. Kjøttkvalitet.
Kvalitetsheving, verdiheving og verdiskaping. Sykdommer og skader. Bakterier, virus og sopp. Miljøforurensning. Helsefare. Kjøtthåndtering og hygiene i praksis. Lokaler til slakting og lagring. Rutiner vedrørende feltkontrollører og feltkontroll.

Kursansvarlig

Kursleder: Knut Johnsen
Veterinær: Terje Skomsvold

Sted og tid Løddingen hotell
18.02.2012 kl. 09.00 – 17.00

Økonomi

Kursavgift, inkludert mat i kurstiden og kursmateriell: kr 2 400,-.
Bindende påmelding innen 09.02.2012.
Deltakerbegrensning 30 personer.
Fakturering etter kurset.

Mer informasjon om kurset og påmelding finnes her
22.09.2011

Registrering av ettersøk


Forbundsstyret i Norske Elghundklubbers Forbund ønsker å kartlegge gjennomførte sporingsforsøk på ettersøk, og oppfordrer alle som går ettersøk under høstens elgjakt å fylle ut ett enkelt skjema. Dette for å skaffe til veie erfaringer og dokumentasjon av ettersøk gjort av elghundrasene.

Vil med dette oppfordre alle Norske elghundeiere som går ettersøk i høst, om å fylle ut rapportskjema vedrørende gjennomført sporingsforsøk. Dette er for å samle erfaringer og dokumentasjon på ettersøk gjort av elghundrasene.


Link til skjema.


Mer info finner du på www.elghundforbundet.no
10.09.2011

Jeg og Frost er nå offentlig godkjent ettersøksekvipasje

Lørdag 10.sept var jeg og Frost i Raftsundet for å gå fersksporprøve, hos dommer Oddvar Sameien. Siden Frost er godkjent ettersøkshund fra før, så behøvdes bare fersksporprøven for å bli godkjent ettersøksekvipasje. Var litt spent på hvordan det skulle gå i og med at Frost har gått med betennelse i øyet over lengre tid, og har hatt øyet sydd igjen for å få bukt med betennelsen. Men det gikk bare godt, og vi fikk ”Meget Godt” på alle moment for utenom tempo der han fikk ”Godkjent”, men med tanke på at han hadde vært ”stallstien” i over 3 uker så var det vel ikke så rart at han var litt ”heit på grauten”.30.06.2011

Måtte avlive Varga

I går måtte jeg ta den tunge turen til dyrlegen for å få avliva ho Varga. Har lenge vært forberedt på at jeg måtte ta henne pga. noen stygge jursvultser hun hadde, og de siste dagene hadde hun redusert allmenntilstand og hadde tydelige smerter.

Tilfeldighetene ville det sånn at jeg fikk ett ettersøk på ett påkjørt ungdyr rett før vi hadde time hos dyrlegen, så jeg fikk utsatt timen slik at hun fikk gått sitt siste ettersøk. Hun var kanskje dårlig men hun var som vanlig like stødig på sporet, og det var liksom hun kviknet til da jeg fikk rifla på ryggen og hun fikk sporselen på seg. Jeg synes hun fikk en verdig avslutning, som verkelig var i hennes ånd.

En sånn god jakthund og ikke minst kompis veit æ ikke om jeg får igjen, men det er bare å se fremover å jobbe med ho Taiga, så klarer kanskje hun å fylle de samme sporselene med tida.

Hvithundkull i Raftsundet

Per Kåre Holdals tispe Embla fikk natt til tirsdag(21/6-11) ett kull på 6 valper. Embla var parret med hannhunden Keino fra Nord-Trøndelag, og dette er Emblas andre kull. Jeg har kjennskap til 2 av Embla's tidligere valper og dette er meget lovende jakthunder, og denne parringen er nok ikke noe dårligere så her er bare å melde sin interesse om du skulle ønske deg en hvithundvalp. For mer informasjon se link: http://kvithunden.blogspot.com/
(foto: Per Kåre Holdal)Taiga, den ny valpen

Nå har vi endelig fått en ny valp til gårds, Fallmyrens F-Taiga.

Hun er født i Mockfjärd (Dalarna, Sverige) den 7/4-2011, og kom til oss den 5/6-2011.

Det ble en lang reise for å hente henne, men hun var rolig og fin og sov nesten hele turen. Det første hun gjorde da vi kom hjem til Hognfjorden var å ta stålos på en elgklauv som lå ved hundehuset.

Hun ble godt tatt i mot av Varga og Frost, som er meget tålmodig og snill med henne. Virker til at hun allerede har slått seg godt til ro her i sin nye flokk.

Hun er liten men tøff og virker til å ha meget god psyke, så dette skal bli en moro og spennende tid fremover med preging og trening.

Ny hundegård

I dag har hundene fått seg ny hundegård
36 kvadratmeter med tomlerom
Elgjakta 2010

I år brukte vi bare 3 dager på å fylle kvoten på fire dyr, på Myrland/Finnsæter valdet. Første dagen ble det felt 2 kalver, andre dagen ble det felt en 2,5årig okse og tredje og siste dag ble det felt en 1,5årig okse.

Etter at vi var ferdig med vår jakt har vi fått være med å brukt hundene våre på 4 andre vald her i distriktet, som ikke var ferdige med årets kvote, slik at hundene har fått jaktet mye i år også.


Se bilder fra elgjakta 2010: Bilder Elgjakta 2010
Sesongstart på småviltjakta 10.09.2010


På fredag var det sesongstart for småviltjakta, og i år ble det harejakt på første jaktdag.

 

Jeg, Magnus, Robert og Finskstøveren Zitha var på plass i marka tidlig om morgenen, i ett aldeles nydelig høstvær med sommertemperaturer.

Vi slapp Zitha i ett granfelt, og det tok ikke mange sekundene før hun hadde los på hare. Hun loset en stund på haren før den kom mot min post, og da den kom ut i åpent lende på myra fikk jeg has på den.
Zitha hadde senere på dagen flere loser, men vi kom ikke på hold av losdyrene.

 

Alt i alt en meget god start på årets sesong


Se bilder: Småviltjakt


 

Hårløs Elgku 21.06.2010

Natt til 15.juni ble jeg oppringt av en «elgjeger-kollega» som hadde fått besøk av en noe uvanlig elgku i sin hage. Han forklarte på telefon at elgkua var nesten helt fri for hår, og at jeg måtte ta meg en tur å se på dette dyret. Jeg tok straks kontakt med kommunens viltforvalter, og fikk beskjed om å ta dyret av dage hvis jeg vurderte det slikt hen at det måtte avlives.

Da jeg ankom stedet der kua sist var observert, fikk vi øye på den da den kom travende nedover en mark. Jeg så straks at det var noe riv ruskende galt med dette dyret, og da jeg fikk betraktet «skabberakkelet» gjennom kikkertsikte bestemte jeg meg for å avlive det der og da. Dyret reiste ca. 100 meter etter skuddet, men jeg var sikker på treff og jeg kunne høre det datt sammen inni noe kratt. Vi tok så hunden min Varga og sporet frem til elgen. Jeg ble veldig skeptisk da jeg fikk se dyret på nært hold og lot ikke Varga få fysisk kontakt, da jeg var redd for eventuell smittefare som parasitter, skabb eller lignende.

Jeg tok bilde av elgkua med mobiltelefonen og sendte det som MMS til kommunens viltforvalter, og fikk da beskjed om å være forsiktig, og unngå kontakt med dyret, og at vi skulle la det ligge til neste morgen for å la en veterinær vurdere dette. Vi forlot dyret uten å røre det.

Da jeg kom hjem på natten sendte jeg e-post med mer detaljerte bilder over til viltforvalteren, før jeg gikk å la meg. Må si det var en del tanker som svirret rundt i hodet mitt da jeg skulle legge meg; «Kunne dette være noe smittsomt som ville få konsekvenser for elgbestanden i distriktet?»

Neste morgen ble jeg oppringt av viltforvalteren. Han hadde allerede hvert i kontakt med Veterinærinstituttet i Oslo og videresendt bildene til dem. De var meget interessert i dette fenomenet, og ville gjerne ha hele dyret til obduksjon for forskning. Veterinærinstituttets avdeling i Harstad ble kontaktet for om mulig å frakte det dit, men det viste seg at de hadde ikke plass for ett så stort dyr på sin klinikk. Nærmeste mulighet var da å få fraktet det til Tromsø, men det lot seg ikke gjøre pga. økonomi. En veterinær fra Mattilsynet på Sortland ble da satt på saken, og hun fikk i samråd med kommunens viltforvalter instrukser fra Veterinærinstituttet, om hvilke prøver som skulle tas.

Vi dro så ut i felten og begynte å ta prøver. Det var en lang liste av prøver som skulle tas av hud og indre organer, så vi dissekerte omtrent hele dyret. Det viste seg også at elgkua bar på en kalv som var godt utviklet, men som enda hadde 2-3 uker igjen før den skulle kalves. Alt av indre organer på kua så tilsynelatende friskt ut, men den virket å være veldig tynn i huden. Veterinæren kunne nesten med sikkerhet konstatere at det ikke var parasitter e.l. som hadde forårsaket dette, og det var jo betryggende å høre da man hadde tenkt tanken på om det kunne være f.eks. skabb eller hjortelusflue som var årsaken. Hjortelusfluen er vel ikke registrert så langt nord, men det var jo en av tankene som streifet meg, da man har sett bilder av skrekkeksempler som er angrepet av denne. Veterinæren hadde en teori om at det kunne ha en sammenheng med hormonforstyrrelser/feil med stoffskiftet pga. sein kalving, men dette blir bare en teori inntil de har fått svar på prøvene som nå er til analyse hos Veterinærinstituttet.

Det var både interessant og lærerikt å få være med på denne dissekeringen av dette dyret, og samtidig er det fint å kunne få bidra litt til elgforskningen. Vi fikk senere dratt dyret til vei, og fikk fraktet det bort for å få det gravd ned.

Jeg har forøvrig fått bekreftet fra flere hold at det var en korrekt avgjørelse å avlive elgkua, noe som er godt å få vite da man ikke vil avlive elg unødig. Jeg har også fått bekreftet fra kommunens viltforvalter, at om ett slikt tilfelle skulle dukke opp under elgjakten, så har man rett å avlive dyret uten at det blir trukket av kvoten.

Prøvene av elgkua er til analyse hos veterinærinstituttet nå, og vi har enda ikke fått noen svar på hva som feilet elgkua. Men jeg vil oppdatere artikkelen så snart vi har fått noen svar på prøvene.

Se flere bilder her

Leif-Gøran Høve

Elgjakta 09, 12/10-2009

Jaktlaget Sultinden strarta elgjakta 09 på Myrland/Finnseter valdet Lørdag den 26/9, og avslutta den 3/10.
Da hadde vi felt årets kvote som var 1 kalv, 1 valgfri og en okse.
Vi felte kalv, 1,5 årig kvige og 2,5 årig okse. Dette er ett uttak vi er meget godt fornøyd med, både i form av kjøttkvalitet og forvaltningsmessig sett. 
Dyrene ble felt for velrettede skudd, og vi kan være stolt av at vi til dags dato ikke har hatt skadeskyting i Jaktlaget Sultinden, siden vi dannet laget i 2002. Bank i bordet 

Vi har i år som i fjor sett mye dyr på valdet, og tilveksten er som vanlig meget god med mange kyr med kalver. Vi hadde også mange 1,5 årige kviger og noen fine okser, så vi synes dette ser meget bra ut med tanke på fremtidige års jakt. 

I år var vi 5 jegere og 3 hunder på laget. Nytt av året var Arne Geirs svarthund King som er bare drøye året. Denne karen viste seg å være en skikkelig tøffing med god teft. Han var tom. med på los sammen med Varga, på ku og kalv, men siden vi allerede da hadde fått kalv, så lot vi dem bare lose seg ferdig uten at vi tok oss inn på losen.

Siden jeg og Varga hadde ettersøksavtale med ett annet jaktlag, fikk vi oss ett ettersøk midt under vår jakt. Vi sporet dyret i 1,5 dag, og dyret ble da friskmeldt siden det ikke hadde noen tegn på at det var skadd. Det hele tegnet på at det var en ren skivebom.

Jeg og Varga ble med Jaktlaget Keipen etter at vi var ferdig med jakta på vårt vald. Det ble kort prosess da de 2 resterende dyrene på kvota ble felt, etter 4-5 timers sporing mandag 5/10-09.

Etter at vi var ferdig med jakta ble Frost leid ut til ett jaktlag som ikke hadde hund. Det ble felt 4 dyr med hannes hjelp, og laget var meget godt fornøyd med å få låne denne koselige karen.

Det har vært en flott jakt med mange flotte opplevelser, sosialt samvær og gode hunder. Været har vært usansynlig dårlig store deler av jakta, men vi har stått han av

Se bilder: Elgjakta 2009
22/9-09

Nå er "Ælgmedisin" ferdig laddet og klar

Ælgfeberen er stigende, og det er full nedtelling til jaktstart Lørdag 26/9-09. Ser frem til en jakt med gode kammerater og hunder, og håper den blir like vellykket som tidligere år4/3-09

Ny web adresse på nettsiden www.vargafrost.com

Idag har jeg kjøpt nytt domene til hjemmesiden vår. Den nye web adressen er nå www.vargafrost.com . Den gamle web adressen www.123hjemmeside.no/vargafrost  vil fortsatt fungere for å komme inn på hjemmesiden vår.
11/1-09

Varga måtte opereres


Det ble ingen annen utvei enn å operere bort deler av kjeven på Varga.
Etter flere penicillinkurer med liten eller ingen virkning mente dyrlegen at det eneste alternativet var å ampurtere en del av underkjeven for å få bokt med hennes plager.  Når jeg fikk se den delen av kjeven som ble operert bort så skjønte jeg det godt, den så mildt sagt jævlig ut. 

De har altså fjernet kjevebeinet fra midten av underkjeven fremme og bak til jekslene, på høyre side. Det høres nok dramatisk ut, men dyrlegen mener at det skal gå godt og han har gjort flere slike operasjoner tidligere med gode resultat, så får man håpe på at hun ikke får noen komplikasjoner senere. Hun blir nok litt skjev i munnen, men når pelsen får grodd ut igjen så tror jeg ikke det vil vises så godt. Som dere ser på bildet så har hun nå ett dren i operasjonssåret, men det skal vi å få fjernet i morgen

Hun ble operert fredag 9/1-09, og er i fin form nå bare 2 dager etter en tøff operasjon. Hun skal ikke ha fast føde på 3 uker så jeg lager klemning av bløyta tørrfor, boksmat og leverpostei til henne, og hun har god appetitt på det.

Så nå får man bare krysse fingrene for at dette leges bra og uten komplikasjoner, og at hun er 100% restituert om kort tid og klar til høstjakta. Jeg har troen på at dette skal gå bra
 

Kul på kjeven

 

For en tid tilbake oppdaget jeg at Varga hadde fått en kul fremme på kjeven, så jeg tok henne med til dyrlegen for å få den undersøkt. Veterinæren ga meg en penicillinkur som jeg skulle prøve i første omgang i tilfelle det var en betennelse, men etter en uke med penicillin var det ingen bedring og se. Jeg dro tilbake til veterinæren for å få henne grundigere undersøkt. Etter å ha tatt røntgen og prøver av kulen fikk jeg beskjed om at dette kunne være beinkreft siden de ikke fant bakterier og puss i kulen.

 

Jeg fikk da to alternativ:

Det ene var og operere bort deler av kjeven. Dette måtte gjøres påfølgende dag eller så måtte jeg vente 14 dager på neste mulighet for operasjon, pga. at veterinæren vår også underviser på veterinærhøyskolen på Ås og er i den forbindelse ikke alltid tilgjengelig på Sortland. Problemet med det var at etter 14 dager kunne det ha blitt spredning, og det kunne være for sent med operasjon.

Det andre alternativet var å sende prøvene til England for grundigere undersøkelser for å få en mer konkret diagnose. Dette ville ta en liten uke før jeg fikk svar på, og hvis det var beinkreft kunne det da være for seint å operere.

 

Dette syntes jeg var ett vanskelig dilemma og følte at det ble feil uansett hva jeg gjorde. Skulle jeg gamble på at det gikk bra og vente 14 dager, eller skulle jeg fjerne nesten halve underkjeven på Varga før jeg var sikker på at det var nødvendig og ville jeg egentlig utsette hunden for å leve resten av sitt liv med delvis amputeret kjeve? Snakk om valgets kval

Jeg bestemte meg til slutt for å gamble og sende prøvene til England for grundigere undersøkelser.

 

Etter 5 nervepirrende dager fikk jeg svar på prøvene. De viste at det var mest sannsynlig sterile bakterier, som var kommet pga. slag/støt mot kjeven eller ett fremmedlegeme som kunne kommet inn på kjevebeinet. De kunne ikke helt utelukke beinkreft, men dette var nå mindre sannsynlig.

Varga fikk en ny kur med penicillin som var mer beregnet for betennelse i bein.

Kuren skal hun nå gå på fremover mot jul, og det ser ut til at kulen blir mindre og alt går bra

 

Jeg er jo nå meget fornøyd med det valget jeg tok, og krysser fingrene for at det var den riktige avgjørelsen. Det skal også sies at vi har en meget god dyreklinikk her i Sortland med kanskje en av Norges beste veterinærer, så all heder og ære til dem.

 

Noen veterinærbesøk har det blitt, og hun må nok innom på kontroll en gang før jul. Julegavebudsjettet har nok fått seg en kraftig knekk, så ingen skal ha store forventninger når de åpner pakker som det står ”Fra Leif” på i år, men det dri… jeg i så lenge jeg har en frisk og rask hund

 

 

Elgjakt nr.2

 

Etter endt jakt på med mitt lag, så fortsatte jeg elgjakta med jaktlaget Keipen som jakter på Langøya. Der har de en kvote på 4 dyr fordelt på 2 kalver, 1 okse og 1 valgfritt. De hadde skutt en kalv før jeg ble med.


Vi så dårlig med elg på dette valdet, og det var veldig mye bufe i marka så det ble lite med laushundjakt.


Jeg fikk gått mye på spor med Varga, og det var morsomt å se hvor godt hun fulgte spor selv om vi praktisk talt gikk gjennom flokker med sau og kyr som hun nesten ikke enset når hun hadde elg i nesen.


Siste jaktdag var jeg på spor etter ku med to kalver, men pga. at vi holdt på å mørkne ute så jeg ingen annen mulighet enn å slippe henne for å få los eller eventuelt sette dyrene i bevegelse. Jeg hørte Varga begynte å lose, men det gikk i sakte ganglos også gikk det over i pistring og hyling. Det viste seg etter hvert at hun kom til ett høyt gjerde som hun ikke klarte å komme over og pistringen og hylene kom nok av frustrasjon pga. dette, men nå var dyrene kommet i bevegelse og straks etter hørte jeg dundret av en 375HH, og da var jakta over. Kalven ble felt av en 18åring som fikk felt 2 kalver i sin elgjaktdebut


Vi jaktet stort sett bare i helgene, og på lørdag siste helga i oktober fikk vi fylt kvoten der også.

Elgjakta 08

 

Vi startet opp lørdag den 27.sept med samme tildelinga som tidligere år, 2 kalver, 1 okse og 1 valgfritt. De første to dagene under jakta var det mildt sagt ett ufyselig vær, med nedbørsrekorder og meget sterk vind. Pga. det så ble det ikke så mye effektiv jakt, men mest speiding fra bilene. Vi så også dårlig med dyr disse to dagene, pga. dårlige siktforhold.

 

Mandag den 29. sept. klarnet det opp og med godværet kom også elgen. Vi felte 2 kalver denne dagen og det var Varga som igjen ble vår helt i jaktlaget da hun fikset den biffen J

 

Tirsdag den 30. sept. hadde vi også godt vær og mye dyr i terrenget vårt. Jeg og Varga fikk bare være med på morraposteringa pga. at jeg oppdaget til mine store fortvilelse at jeg hadde fått fukt i kikkertsikte. Så jeg måtte inn til byen å få kjøpt meg nye montasjer sånn at jeg fikk brukt reservekikkerten min.

De andre jaktet som normalt mens jeg var borte, og Frost hadde hatt flere fine loser med skuddsjangser denne dagen, men det var på ”feile” dyr så det ble ikke felt noe for han.

 

Onsdag den 1.okt. hadde vi også godt vær og mye dyr i terrenget. Varga var som en ladet patron etter å ha hatt en rolig dag dagen før, så det gikk ikke lang tid før hun fant dyr. Det ble skutt en okse og en 2 1/2årig kvige denne dagen og jakta var over for Jaktlaget Sultinden.


Kort oppsumert så gikk jakta meget bra i år, med gode hunder og jegere med presie skudd. Vi så godt med elg på valdet, og på de 3 dagene med effektiv jakt så vi 9 forskjellige kalver, så det tyder jo på en meget bra tilvekst.
 

Hundene har fungert meget bra under denne jakta også, og de var involvert i alle elgfall som vanlig. Frost har vist seg å ha blitt en bra laushund og er også meget stødig på spor. Varga som er den mest rutinerte, har igjen imponert og hun er gull verdt for jaktlaget og eier. Hun imponerer stadig med noe som ser ut som å være en meget god forståelse for jakta. I år fikk jeg på avstand stå og se hvordan hun opptrer når hun kommer inn på dyr, og hvordan hun får dyra til å stå i uttaket. Hun stiller rolig inn på dyra slik at hun venner de til hennes nærvær før hun starter med losinga. Dette tror jeg er en av grunnene til at hun fungerer så godt som laushund. Det er også en stor fordel at hun er lett å kalle inn fra losen når det er ”feile” dyr, slik at man kan fortsette jakten på andre dyr som man har på kvoten.

På spor er hun også fenomenal, og det viser seg gang på gang at det er bare å følge på å stole 100% på henne, for hun vet alltid bedre enn tosken i andre enden av sporlina

 

For meg og Varga er ikke elgjakta over enda. Vi er nå ”innleid” på ett annet vald her i nærområdet, som enda har 3 dyr igjen på kvoten, så nå blir det jakting i helgene fremover til den kvoten også er fylt. Alltid morsomt og lærerikt å jakte sammen med andre jaktlag, så det ser jeg frem til.

Se også bilder fra elgjakta08

Frost offentlig godkjent ettersøkshund

18. august 08 ble Frost godkjent som ettersøkshund, etter å ha gått opp til blodspor og fersksporprøve hos dommer Einar Elliasen på Harstadeidet.

Frost tok både blodspor og ferskspor med glans, og på fersksporet kom han seg inn på fint skuddhold på to ungdyr.

Nå er både han og Varga offentlig godkjent ettersøkshund, og det er betryggende nå som elgjakta nermer seg med stormskritt
Mislykket

Varga fikk bare en valp, og den var dødfødt. Valpen som kom var en stor tispe, og det kunne tyde på at det var pga. fostervannsforgiftning at valpen var dødfødt. Årsaken til dette er vi ikke sikre på, men dyrlegen sa at dette ikke var så uvanlig ved første svangerskap på tispa.

Vi vurder å prøve på nytt til neste vår hvis forhåldene ligger tilrette, så får man bare håpe at det går bedre da.
Valpekasse 21/4-08

Idag har jeg snekra valpekasse til Varga. Kassen er 80cm*120cm*30cm, og har kosteskaft som ligger litt fra veggene og bunnen så hun ikke kan legge seg på valpene. Kosteskaftene er montert slik at de kan fjernes når valpene er blitt store nok og det ikke lenger er noe fare for dette.
Oppi kassen har hun fått sin egen dyne, og det så ut som hun slo seg til ro i kassen med det samme
2. Premie på utstilling  19/4-08

Frost fikk en 2.premie på utstillingen i Harstad. I og med at dette er hannes første utstilling og at verken vi eller han er vant med denne "settingen", så må vi si oss fornøyd med det. Vi får prøve å stille han på nytt igjen, får å se om vi kan få noen 1.premier på han. For oss er han uansett verdens peneste
Varga avbildet i Hundesport  17/4-08

I dag mottok jeg siste nummer av Hundesport, som er et tidskrift for NKK. Der kunne jeg se at Varga var avbildet i en artikkel om blodspor og ettersøk(Hundesport nr.4 2008)Frost på utstilling 25/3-08

 

I dag har jeg meldt Frost på utstillingen i Harstad som skal avholdes den 18-20 april i Hålogalandshallen. Dette blir hans første utstilling og vi er selvfølgelig spente på hvordan det skal gå, men hvis dommerne synes han er en like stor staskar som oss, så går det nok veldig bra vil jeg tro


Parringen i boks?  24/3-08

 

Mye tyder nå på at Varga er svanger og at parringen har gått i boks. Hun har hatt dårlig matlyst den siste uka og pattene er blitt noe større. Litt tidlig å si enda, men mye tyder på at hun er svanger nå, så det blir spennende å se


Frost har Bursdag  23/3-08

 

I dag den 23/3-08 har Frost bursdag, og fyller 3 år. Feiringen skjer på hytta i Sørfjorden, sammen med matmor og matfar.

Gratulerer

Ettersøk 20-21/3-08

 

Ble oppringt på torsdags kveld etter at en bil hadde kjørt på en elg ved den gamle fylkesgrensen på Godfjordeidet. Dro ut får å sjekke spor umiddelbart, men kunne ikke se noe på sporet og fikk opplyst at sammenstøtet ikke hadde vært så kraftig. Så jeg bestemte meg for å ta opp sporet når det begynte å lysne dagen etterpå.


I 6 tida på morgenen var jeg og Varga på plass og begynte straks å spore etter dyret. Etter ca. ½ times sporing fant vi dyret, som gikk sammen med to andre dyr og beitet. Vi kom oss inn på ca.20-30 meters hold på dyrene, og fikk studert dem nøye i ca.2 timer før vi støkte dem litt så vi fikk dem på sprang for å studere gangen på dyret. Jeg undersøkte etterpå sporet til dyret og fant en del hår der dyret hadde stått, som sikkert var avskrapning etter sammenstøtet. Det så ut til å stå bra til med elgen som var en ung okse. Den både beitet, herjet med de andre elgene og hadde fin gange, så jeg friskmeldte dyret. Så det ble ”happy ending” både for meg, elgen og elgstammen, mens Varga hadde nok helst sett at jeg skjøt dyret

 

Godkjent parring 6/3-08 

Idag har vi fått vite at parringen mellom Varga(reg.nr.22167/02) og Skorgebos C-Frost (reg.nr.14560/05), er godkjent av avelsrådet for Svensk Hvit Elghund.
Elglos 2/3-08

Søndag 2/3-08 var Frost ute på tur sammen med matmor Lisbeth. Etter ca. en times gange, tar Frost overvær på noe å stikker til skogs for så å begynne å lose på elg.

Elgen sto med det samme, og Frost loset taktfast. Han fikk lose i over to timer før han  ble kallet inn og koblet.
Dette var en av mange fine loser som Frost har hatt etter høstens jakt, og det virker som han virkelig har fått teken på løshundjakta